Η Ενορία‎ > ‎

Εκκλησιαστικό Μουσείο


Το εκκλησιαστικό μουσείο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου βρίσκετε μέσα στον αύλιο χώρο του ιερού ναού του αγίου Νικολάου, εγκαινιάστηκε από τον Σεβασμιώτατον μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβο το 2005. 

Μέσα στο εκκλησιαστικό μουσείο υπάρχει όλοι η ιστορία του Αγίου Νικολάου ,της πόλης του Πλωμαρίου, και της γύρω περιοχής,. 

Παλαιές εικόνες. λειτουργικά αντικείμενα , δισκοπότηρα , παλαιά ευαγγέλια., κώδικες του Βενιαμίν του Λεσβίου, το Φιρμάνι από τον Σουλτάνο που δίνει την άδεια για το χτίσιμο του Αγίου Νικολάου, παλαιά βιβλία κ.α. που διακοσμούν το εκκλησιαστικό μουσείο. 

Πολλά αξιόλογα αντικείμενα έχουν καταστραφεί και εξαφανιστεί εξαιτίας της μεγάλης πλημμύρας που έγινε στο Πλωμάρι το 1959, το νερό της πλημμύρας ανέβηκε μέχρι την αγία τράπεζα της εκκλησίας, η μητρόπολις του Πλωμαρίου και ολόκληρο το Πλωμάρι υπέστη τότες μεγάλη καταστροφή. . 

Υπάρχουν ακόμα τα ιερά σκεύη των ιερών μονών του Πλωμαρίου , του Αγίου Γεωργίου του άνω χωριού και της ιεράς μονής της Ευαγγελιστρίας του Πάτου. 

Το εκκλησιαστικό μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τις 13,30 μ.μ.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό : Το εσωτερικό του εκκλησιαστικού μουσείουΠαλαιά δισκοπότηραΠαλαιά ευαγγέλιαΠαλαιές εικόνες της Ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου στο άνω χωριόΑπό  τα κειμήλια του Αγίου Γεωργίου μερά  Λωβών Παλαιές ιερατικές στολές