Μητροπολίτης


 

Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος Φραντζής, (κατά κόσμον Κωνσταντίνος) γεννήθηκε το 1942 στην Αγιάσο Λέσβου. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του φοίτησε στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Καλαμάτας. Το 1962 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης απ' όπου αποφοίτησε το 1966.

Τον Ιούνιο 1965 χειροτονήθηκε Διάκονος και το Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους Πρεσβύτερος. Εχρημάτισε Ιεροκήρυκας του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αγιάσου και εν συνεχεία διορίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης. Κατά το διάστημα 1968-1970 διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Υψηλού και μερίμνησε για την αποκατάσταση των καταστροφικών ζημιών του Καθολικού οι οποίες είχαν προκληθεί από την πυρκαγιά του 1967.

Έκτοτε προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ως Αρχιερατικός Επίτροπος Μυτιλήνης και Αγιάσου, ως Πρόεδρος του Δ. Σ. Προσκυνήματος Αγιάσου (1971-1976), ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, ως Καθηγητής του Επιμορφωτικού Φροντιστηρίου της Ιεράς Μονής Υψηλού, ως μέλος του Επισκοπικού Δικαστηρίου, ως Αντιπρόεδρος του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου, ως Διευθυντής του Οικοτροφείου Αριστούχων Γυμνασιοπαίδων και των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Χριστιανικής Πνευματικής Κίνησης Μυτιλήνης, της οποίας εχρημάτισε Αντιπρόεδρος. Μητροπολίτης Μυτιλήνης εξελέγη το 1988 και αναπτύσσει πλούσιο κοινωνικό και πνευματικό έργο.